Formulär för att ansöka om solcellsstödet
 1. Solcellsstöd och avdrag

Solcellsstödet höjs till 30%

2 januari 2018

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

2018 börjar strålande för alla villaägare som går i solcellstankar: från och med 1 januari 2018 höjs solcellsstödet från 20% till 30%. För företag ligger stödnivån sedan tidigare på 30%.

Stödandelen gäller för hela installationskostnaden, så köper man en nyckelfärdig solcellsanläggning för 100 000 kr inklusive moms blir stödet 30 000 kr. (För företag räknas stödet ut exklusive moms.)

Enligt Regeringen kommer de som får sina ansökningar beslutade av länsstyrelserna efter 1 januari kunna få 30%. Med andra ord: goda nyheter även för de som sökt tidigare men ännu inte fått sin ansökan beviljad. Det är alltså datumet då ansökan bedöms som avgör stödnivån.

Utöver att stödnivån höjs utökas budgeten kraftigt för 2018 jämfört med 2017. Syftet är att fler ska kunna få stödet och att kön ska betas av snabbare. Trots detta kan det dock vara en god idé att ansöka om stödet så tidigt som möjligt om du går i solcellstankar. Många väntas installera solceller under 2018 och genom att ansöka tidigt får man en bättre plats i kön.

Givetvis har vi även ändrat stödnivån i Solcellskollens beräkningar. Är du nyfiken på att se hur ekonomin kan falla ut med den högre stödnivån får du gärna gå igenom beräkningsstegen igen.

Om du vill veta hur man gör för att ansöka om stödet, har vi lagt upp en genomgång av ansökan här.

Relaterade inlägg

 1. Riksdagshuset en solig dag

  Regeringens besked: villaägare som 2020 blev utan stöd för sina solcellsköp ska kompenseras

  1. Solcellsstöd och avdrag
 2. Riksdagshuset

  Regeringens besked om solcellsstödet: fortsatt stopp för företag att ansöka och privatpersoner stryks ur kön

  1. Solcellsstöd och avdrag
Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!