Vad kostar solceller?

Uppdaterat den 19 januari 2024

Nedan har vi listat tre exempel på vanliga solcellsanläggningar med storleken på anläggningen och ungefärligt pris före avdrag.

  • Mindre villa: 95 000 kr för 5 kW (yta på ca 25 m2)
  • Vanlig villa: 160 000 kr för 10 kW (yta på ca 50 m2)
  • Stor villa: 215 000 kr för 15 kW (yta på ca 75 m2)

Det som har allra störst påverkan på priset på en solcellsanläggningen är storleken på anläggningen, dvs anläggningens effekt (det är därför man ofta pratar om “pris per kW” i solcellsvärlden). Större anläggningar blir oftast mer kostnadseffektiva, dvs lägre pris per kW, eftersom de flesta installationer kommer med en del fasta startkostnader såsom byggnation av byggställning och transporter. Priser varierar även beroende på takets beskaffenhet och val av produkter.

Privatpersoner kan göra ett så kallat grönt avdrag på arbets- och materialkostnaden för en solcellsinstallation. Med detta sjunker slutsumman på fakturan med 19,4% efter en schablon från Skatteverket.

Testa gärna att ta fram en egen kalkyl med vår solcellskalkylator. Om du vill ta in en eller flera offerter på vad solceller kostar för ditt tak kan du läsa omdömen och komma i kontakt med leverantörer här.

Läs mer: Priser på solpaneler dyker och verkningsgrader tickar upp — blir 2024 “köparens marknad”?

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer