Svarta monokristallina solpaneler på ett villatak.
  1. Solcellsmarknadens utveckling
  2. Solpaneler

Effektivare, billigare och större — två experter om solpanelers utveckling 2021

7 januari 2021 (uppdaterad 3 maj 2021)

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

På femton år har solpaneler genomgått en rasande utveckling. Samtidigt som effektiviteten på vanliga standardpaneler har ökat med över 60% har priser dykt. (2007 var världsmarknadspriset på solpaneler runt 30 kr per Watt. Idag är det nere på 2-3 kronor per Watt.)

Så vad är status för solpaneler 2021? Har teknikutvecklingen börjat stagnera eller kommer effektiviteten fortsätta öka och priser gå ner? För att ta reda på detta hörde vi av oss till två solcellsexperter med örat mot marken: Tim Ljunggren från solcellsgrossisten Senergia och Samar Nath från solcellsgrossisten IBC SOLAR.

Vilken panel — effekt, storlek, och typ av solcellsteknik — tror du blir er mest sålda under 2021? Varför?

Tim Ljunggren: Då vi jobbar med lång framförhållning och nära partnerskap med både våra kunder och leverantörer har vi en god bild över vad marknaden kräver. Vad som blir mest sålt är helt enkelt det vi köper hem mest utav. För Q1 och Q2 så har vi lagt fokus på så kallade ”Big Cell”. Dessa paneler är av något större format än traditionella 60-cells-paneler, de är 1755×1038 mm [jämfört med tidigare formatet som låg på runt 1,6 m i längd och 1 m i bredd, reds anm]. Vi kommer sälja mycket av 360-370 Watt helsvarta paneler och 370-380 Watt med vitt bakstycke. Jag tror vår mest säljande panel kommer vara en panel på 375 Watt från Longi med svart ram och vitt bakstycke. Dessa är halvcellspaneler. De passar både villor, industri och lantbruk.

Samar Nath: De paneler som är intecknade fram till sommaren ligger på 370-390 Watt. De är 60-cellspaneler där cellerna är 16,6 cm och panelen på 1755x1030 mm. Vi har både helsvarta paneler och paneler med vitt bakstycke. Nuförtiden har så gott som alla paneler svart ram, så det ska sägas att även paneler med vitt bakstycke uppfattas som huvudsakligen svarta på håll. Om man vill ha en helsvart panel får man räkna med lite lägre effekt. Så kioskvältaren? Det blir nog en panel med vitt bakstycke på 375 Watt. Vill man ha motsvarande panel men som är helsvart så ligger den på 370 Watt. Med tanke på utvecklingen är det alltid svårt att se vad som händer under andra halvan av året.

Läs mer: Vill du läsa mer om halvcellspaneler, 60- och 72-cellspaneler eller helsvarta paneler? Här har vi sammanställt de vanligaste termerna i en solcellsoffert.

Och vilken av era paneler blir den mest effektiva som installeras på ett svenskt villatak?

TL: Jag tror vår effektivaste panel för villamarknaden kommer vara på 390 W från Trina Solar. De kommer närma sig 400 W och därmed en verkningsgrad på 21,1%. Dessa är intressanta då de är helsvarta — svart bakstycke, svarta celler och svart ram — och deras storlek i förhållande till effekt kommer göra dem mycket populära på villatak!

SN: Mot slutet av 2021 tror jag de mest effektiva 60-cellspanelerna hamnar på över 400 Watt. De kan till och med smyga upp mot 420 Watt. Sen ser vi även att de riktigt stora panelerna har börjat komma in på marknaden. De är på knappt 2,5 kvm och med en effekt på 500 till 600 Watt! Här har vi utmaningen att montagesystemen inte hänger med vilket gör att de ännu inte tål det skandinaviska klimatet. De vanliga 60-cellspanelerna väger 20 kg eller mindre medan de större panelerna väger en bra bit över 30 kg. Det finns en föreskrift från Arbetsmiljöverket, att ska du som montör lyfta en panel själv så får den inte väga mer än 20 kg. Så för att lyfta de stora panelerna behöver man i så fall vara två personer.

Läs mer: Om solcellers effektivitet — och vad den kan vara om tio år

Tim Ljunggren, teknikchef på Senergia, och Samar Nath, försäljningschef på IBC SOLAR Tim Ljunggren, teknikchef på Senergia, och Samar Nath, försäljningschef på IBC SOLAR.

Solpaneler har ju haft en rasande utveckling de senaste tio-femton åren där de blivit effektivare, billigare och, i alla fall enligt oss, snyggare. Är det något du vill lyfta fram som sker på tekniksidan under 2021?

TL: I allmänhet handlar det inte om teknikskiften, då panelerna fortsatt bygger på kisel. Det handlar framförallt om större celler och nya formfaktorer på cellerna. Det som kommer mer och mer är att man delar cellerna i tre delar istället för två [dvs halvceller blir till tredjedelsceller]. Det gör att förhållandet mellan ström och spänning förändras vilket minskar risken för hot-spots [värmeutveckling som uppstår till följd av defekter i panelerna]. Panelers effektivitet går visserligen upp, men det är framförallt panelernas storlek som driver upp effekten. I solcellsparker kommer man nu se paneler som är ca 1,1x2,4 meter. Det är stort som en bordsskiva! Då ökar komplexiteten när det gäller hanteringen av panelerna samt att de fångar upp mer vind- och snölaster vilket i sin tur ökar kraven på infästningarna. Vi har dock redan sett att tillverkarna av montagelösningar börjat ta fram lösningar även för nordiskt klimat.

SN: För egen del har vi haft utmaningar under året med [att få paneler från] Kina där den största delen av produktionen sker. De har en jättemakt över marknaden. Under 2020 har utmaningarna berott på Corona och nu i slutet av året på grund av att de har haft egna installationsmål som har prioriterats. Det har till exempel uteblivit svarta paneler eftersom att det inte är en prioritet där. 2010 hade Europa 80% av världsmarknaden för installationer, nu har vi dryga 20%, då har man inte lika bra hävstång gentemot tillverkarna. 2021 kan bli en gryning för att få igång europeisk produktion igen. Själv hoppas jag det!

Läs mer: Om när en av världens största solcellsfabriker fanns i Värmland med Tommy Strömberg

Att paneler blir billigare beror delvis på att man gör panelerna tunnare och att man därmed använder mindre material. Har ni märkt en skillnad när det gäller kvalitén? Ni som skeppar en del paneler borde ju även ha en hyfsad överblick över hur mycket som går sönder eller reklameras...

TL: Vi har väldigt få problem, när det sker skulle jag säga att det nästan uteslutande är hanteringen av transportörer som bidrar till att paneler reklameras. Felaktiga installationer är också en bidragande orsak där hanteringen, moment på klämmor och att man inte respekterar solpanelens infästningszoner är vanliga fel.

SN: När det gäller panelerna så stämmer det att de över tid har blivit tunnare. De blir även större vilket gör att de tål mindre snö- och vindlaster. Med det sagt är det inte i huvudsak panelerna som är orsaken till reklamationer. Vi hade faktiskt ett webbinarie med en besiktningsman från vårt tyska kontor häromdagen. På kontinenten har de kommit mycket längre i sin utbyggnad och börjar få bra koll på vad som kan gå fel. Den del som orsakar flest reklamationer är montaget, de står för 55% av ärendena. För att garantin på panelen ska gälla så behöver den vara rätt monterad. En viktig detalj är t.ex. var man klämmer fast panelerna, det är ett litet intervall som specificeras i produktens installationsmanual.

Då avslutar vi med frågan alla undrar över: Går solpaneler ner i pris även under 2021?

TL: Nja, värdekedjan för solpaneler är otroligt komplex! Det som bland annat har hänt på senaste tiden är en brand i en kiselfabrik som drev upp priset på råvaran kisel i somras. Brist på glas — som är en stor del av kostnaden för en panel — har orsakat att priserna gått upp. På grund av Corona har det dessutom blivit svårt att få transportkapacitet från Kina. Priserna för en containertransport har ökat från ca $1500 till $6000! Sammantaget har det — tillsammans med en ökad inhemsk efterfrågan i Kina — drivit upp priserna i slutet av 2020 och i början av 2021. Det kommer att hålla i sig till Q1 där vi sen ser en minskning av våra inpriser. Som många andra svenska återförsäljare har vi nu kommit upp i en så stor volym att man i år har ett annat förhandlingsläge än tidigare år. Marknaden växer och det gynnar alla!

SN: Vi kommer faktiskt börja 2021 med högre priser än Q3 och Q4 2020. Det som har drivit upp priserna mot slutet av året och kommer fortsätta i början av nästa år är bl.a. världsmarknadspriset på glas och närapå en fyradubbling av fraktpriser mellan Kina och Europa. Priset på glas har gått upp då bifacial-tekniken [som tar upp solljus från båda sidor av panelen] har tagit fart och då går det åt dubbelt så mycket glas per panel. Det andra som drivit upp priserna är som sagt att kineserna ska nå sitt mål om 30 GW i slutet av året. Nästa år ska de bygga 60 GW! Man säger att priset är en funktion av tillgång och efterfrågan, och just nu — med en ny ambitiös amerikansk president och extrema miljömål i Kina liksom i Europa — kan vi inte säga att priserna kommer fortsätta nedåt med riktigt samma trygghet som förut.

Tack för er medverkan, Tim och Samar!

Läs mer: 4 tips när du jämför solpaneler

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!