Sveriges största solcellspark vid Säve flygplatse på Hisingen
  1. Solcellsmarknadens utveckling
  2. Solcellsparker
  3. Studiebesök

Sveriges största solcellspark nära att invigas

26 november 2018

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Grävmaskiner kör igenom lera. Gulvästade solcellsmontörer springer ut och in ur byggbyschorna. Och väl inne i parken står oöppnade lådor solpaneler här och där. Trots att solcellsparken i princip ser ut att vara redo är det en hel del som vittnar om att man jobbar hårt för att parken — de strax över 20 000 paneler som snart ska utgöra Sveriges största solcellspark — ska vara helt klar till invigningen den 14 december.

När den är klar kommer parken ha en kapacitet på 5,5 MW. Det innebär ungefär en fördubbling av det svenska rekordet som tidigare sattes av Varberg Energi och deras park Solsidan. Enligt projektledaren Tommy Schröder Andersen på Göteborg Energi beräknas den producera nästan 6 GWh per år, motsvarande förbrukningen av hushållsel för ca 1200 villor.

Själva arbetet har gått smidigt. Enligt Tommy i samråd med Martin Lööv, projektledaren hos leverantören SVEA Solar, har det hittills tagit ca sex veckor från och med att arbetet drog igång ordentligt. Jämfört med Tommys tidigare jobb — att projektleda byggen av vindkraftverk — framstår bygget av solcellsparken som en promenad i parken.

När man projekterar vindkraftverk måste man bland annat förhålla sig till avstånd till boende, ljudnivåer och inte minst flyget, berättar Tommy. (I detta fall hade det varit omöjligt att bygga ett vindkraftverk då parken ligger bokstavligen dikt an Säves flygfält, och där gula landningslampor skär rakt igenom solcellsparken.) En solcellspark låter inte, rör sig inte — och i och med det stör den få. ”Eller jo, grannarna var inte så glada att deras bilar blev skitiga av all den lera som körts upp. Den störningen beklagar vi. Snart är maskinerna borta och då är förhoppningsvis det problemet löst”, ler Tommy.

Tommy Schröder Andersen, projektledare hos Göteborg Energi, står isolcellsparken framför en landningslampa tillhörande Säveflygplats Projektledaren Tommy Schröder Andersen på Göteborg Energi framför en av Säve flygplats landningslampor som delar solcellsparken mitt itu.

Började som ett medborgarförslag

Idén om att bygga en solcellspark i Göteborg började som ett medborgarförslag. I Göteborg kan man lämna vilket förslag som helst till kommunen; det kan t.ex. vara förslag om förlängda öppettider på biblioteket. Om över 200 personer ger ”tummen upp” så får kommunen utreda det. Att utreda förslaget om en solcellspark landade naturligt nog hos Göteborg Energi, det kommunala energibolaget. Mer specifikt hamnade det på Rebecca Palmgrens bord.

”I början betade vi av om det fanns några show stoppers. Vi visste ju att det hade byggts solcellsparker i Sverige, men vi trodde väl att ekonomin skulle bli en utmaning. Men det är klart, desto mer vi tittade desto mer nyfikna blev vi. Och priserna på solceller hade gått ner”, säger Rebecca Palmgren i telefon, precis utkommen från montern på en Bostadsrättsmässa där hon passande nog också pratat solceller.

I januari tillsattes en teknisk utredning där marken vid flygplatsen identifierades som ett bra ställe att bygga. Ytan, på över 10 hektar, var också det som sedermera fick sätta gränsen för hur mycket man kunde bygga. Att det var tillräckligt mycket för att det med råge skulle bli Sveriges största solcellspark var inte direkt någon nackdel.

I slutet av maj fattade Göteborg Energis styrelse investeringsbeslut om att bygga parken i Säve, med ett inriktningsbeslut om att satsningen skulle utökas till minst 10 MW fram till 2020. Den fastställda budgeten för parken i Säve var på 45 miljoner. (Slutnotan är i skrivande stund inte klar, men enligt Rebecca kommer det ”åtminstone inte bli dyrare, snarare billigare” vilket tyder på en klar prisnedgång på solceller sedan parken i Varberg byggdes för två år sedan).

Och sex månader efter investeringsbeslutet är parken nästan klar. ”Det kan nog vara något form av rekord i kommunal verksamhet”, skrattar Rebecca.

En göteborgsk solcellspark

I medborgarförslaget var önskemålet att göteborgarna skulle kunna köpa in sig i parken. Helt enkelt en park för de som inte har ett eget tak att sätta solceller på. Exakta former för hur detta ska ske är enligt Rebecca ännu inte fastställt, men klart är att en del av parken på något sätt ska tillgängliggöras för allmänheten. (Några former som testats på andra ställen är att sälja andelar i parken, eller att ”hyra ut” paneler.) Byggföretaget Serneke kommer även att köpa en stor del av solelen.

I vanlig ordning när det gäller nya infrastrukturprojekt i Göteborg så har det utlysts en namngivningstävling för parken. Och engagemanget har varit stort — över 1000 namnförslag har kommit in, enligt Rebecca. Bland förslagen återfinns bl.a. Wattikanen, Laddbanan och SolGlenntan. (Solcellskollens inskickade förslag, Barcelonainspirerade Park Go’el får nog svårt att konkurrera.)

Vad det slutgiltiga namnet blir får vi dock vänta med tills juryn har sagt sitt under invigningen den 14 december. Vad som är klart nu är att Göteborg Energi tar över stafettpinnen över Sveriges största solcellspark. Inte illa, det.

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!