Sveriges största solcellspark ligger numera på Hisingen - Solcellskollen
Invigning Nya Solevi

Sveriges största solcellspark ligger numera på Hisingen

Då var det klart! I fredags invigde Göteborg Energi sin nya solcellspark på Hisingen i Göteborg. Invigningen av parken på 5,5 MW innebär att rekordet för Sveriges största solcellspark har slagits med råge. Detta konstaterade även Björn Sjöström, VD för Varberg Energi, i och med det ceremoniella överlämnandet av det nyinstiftade vandringspriset för Sveriges största solcellspark.

Under ceremonin avslöjades även namnet på parken, efter att juryn sagt sitt om de över 1000 förslag som inkommit efter att Göteborg Energi — enligt sann Göteborgstradition — hade utlyst en namngivningstävling. I konkurrens med namn såsom SolGlenntan, Laddbanan och Wattikanen blev det till slut Per Frykebrant som drog det längsta strået med “Nya Solevi”. Vi passade på att höra med Per var han inhämtat inspirationen ifrån och hur det kändes att slå så många göteborgare i deras egna favoritgren.

“Detta är början på något stort!”

En annan frontfigur på invigningen var Gertrud Ingelman. Det var Gertrud som lämnade medborgarförslaget som sedermera ledde till att Göteborg Energi fick i uppdrag att utreda förutsättningarna för en solcellspark. (I Göteborg är det fritt fram att lämna förslag till politikerna, och om över 200 personer röstar ja till förslaget under en 90-dagarsperiod så får kommunen utreda det.) Framför parken — till viss del alltså hennes verk — fick vi bl.a. höra om hur hon jobbade för att få ihop de 200 namnen som krävdes för att sätta bollen i rullning.

Vill du höra ytterligare ett inslag i samband med invigningen av solcellsparken i Göteborg så intervjuades Erik från Solcellskollen i P4 Extra. Du kan lyssna på inslaget här.

Av Erik Wallnér

wallner@solcellskollen.se

Publicerad December 18, 2018

Följ gärna vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nya blogginlägg och andra nyheter från solcellsvärlden!

Relaterade inlägg

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!