Hitta leverantör Solcellskollen.
  1. Guider inför ett solcellsköp

3 saker att kika efter när man väljer leverantör för sin solcellsanläggning

12 november 2020

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Tidigare har vi skrivit om hur man kan jämföra solpaneler och växelriktare — och i allmänhet hur man kan tolka det som står i offerten. Men hur kan man utvärdera själva leverantören? Vad innebär det t.ex. att en solcellsleverantör är “certifierad”? Och vad krävs för att en leverantör ska vara auktoriserad att utföra installationer överhuvudtaget?

Här går vi igenom tre saker att kika på i samband med valet av leverantör.

1. Registrerad hos Elsäkerhetsverket

För att få installera solceller i Sverige måste man omfattas av ett egenkontrollprogram som är utfärdat av ett elinstallationsföretag. Man kan kontrollera om ett företag får installera solceller genom att söka på “Kolla elföretaget” på Elsäkerhetsverket och se om de är auktoriserade för elproduktionsanläggningar (lågspänning). Det är dock inte helt ovanligt att det företag som säljer solcellsanläggningen inte själva står med hos Elsäkerhetsverket utan använder sig av underleverantörer för själva installationen, alternativt samarbetar med en annan elinstallationsfirma som står för egenkontrollprogrammet. Så om man inte hittar sin leverantör i listan hos Elsäkerhetsverket är ett tips att höra med leverantören om vilket företag som står för auktoriseringen.

Rent krasst innebär även kravet om auktorisering att man i Sverige inte får montera solceller själv såtillvida man inte ingår i en elinstallatörs egenkontrollprogram.

2. Certifierad solcellsinstallatör

Det finns även en certifiering för solcellsmontörer. Certifieringen ges ut av certifieringsorganet Incert och innefattar bl.a. att man går en tvådagarsutbildning och utför ett teoretiskt samt praktiskt prov. Certifieringsorganet ska även se till att den certifierade har tre års yrkeserfarenhet av arbete kopplat till solceller.

Det är frivilligt att certificera sina montörer och det ska sägas att det i dagsläget finns många leverantörer - även de med lång erfarenhet i branschen - som inte gjort certifieringen. För att veta om installatören har certifierat en eller flera av sina montörer ska du kika efter denna märkning:

Symbol för Certifierad installatör solel

3. Omdömen

Som med det mesta är kanske den bästa frågan att ställa när man väljer leverantör: Vad säger deras tidigare kunder? Då en solcellsinstallation är ett omfattande projekt är det mycket värt att läsa om andras upplevelser så man får en uppfattning kring hur de skött tidigare projekt, hur tidplanen flutit på, hur de hanterat synpunkter och - om det finns bilder - hur slutresultatet har blivit.

Det finns omdömen om solcellsleverantörer på lite olika håll på Internet, och inte minst här på Solcellskollen. Sen vi lanserade Solcellskollen 2017 har vi samlat in kundomdömen och i dagsläget finns det flera hundra omdömen om de olika leverantörerna och där många även lagt upp bilder på det färdiga resultatet. (Omdömena har samlats in från de som gjort en offertförfrågan via Solcellskollen och där det sedan har lett fram till en installerad anläggning — så att vi på så sätt kan vara säkra på att omdömet är autentiskt.)

Om du knappar in ditt postnummer på denna sida kan du se vilka leverantörer som finns med på Solcellskollen där du bor och läsa deras respektive omdömen.

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!