Lönar det sig att välja ett integrerat solcellstak?

Uppdaterat den 7 augusti 2023

De allra flesta som sätter solceller på taket väljer att placera dem ovanpå ett befintligt tak. Men om man bygger ett nytt hus eller står inför en omläggning av taket så uppstår ofta frågan: varför lägga ett nytt tak när solpanelerna i sig kan utgöra det yttre tätskiktet på huset?

Det finns två huvudsakliga alternativ när det gäller att integrera solceller i taket. Dels kan man använda vanliga solpaneler och med ett montagesystem som sluter tätt mellan panelerna. Det andra alternativet är solpaneler som i större grad efterliknar ett takmaterial, t.ex. tegelpannor eller takshingel. Dessa produkter är nyare och produceras i mindre skala än standardpaneler. Flera av dessa produkter har även lägre verkningsgrad.

Två typer av integrerade solcellstak Två typer av solcellstak. På det övre huset pågår en installation av Soltechs ROOF-solpanna. Dessa solpannor är framtagna just för att efterlikna ett befintligt takmaterial. På det nedre taket sitter vanliga glas/glas-solpaneler. Montagesystemet från schweiziska Solrif är dock anpassat för integrerade tak.

Trots att man kan spara in på ett alternativt takmaterial genom att integrera solceller i taket är oftast det mest ekonomiska valet att först lägga om taket och installera solpaneler ovanpå. Dock börjar integrerade solpaneler nå en kostnadsnivå där de också kan vara kostnadseffektiva.

Läs mer: Dags att lägga om taket? Vi går igenom när takintegrerade solpaneler lämpar sig (och när de inte gör det)

Läs mer: Lärdomar från RISE:s test av nio olika solcellssystem

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer