Hur länge håller solceller?

Uppdaterat den 19 januari 2024

Solceller håller vanligtvis länge, de flesta räknar med en livslängd på över 25 år. Solceller har inga rörliga delar och det är egentligen bara växelriktaren (komponenten som gör om solcellernas likström till växelström) som bör bytas ut någon gång under dessa 25 år.

Med tanke på att tekniken är förhållandevis ny är det faktiskt få som har bra statistik över vad den övre gränsen för solcellers livslängd är; många av de första kommersiella solcellerna som sattes upp på 80-talet producerar fortfarande el.

sveriges-aldsta-solcellsanlaggning.jpg?w=540 Sveriges äldsta nätanslutna solcellsanläggning sitter på fasaden av en bostadsrättsförening i Stockholm. Anläggningen installerades 1984 och funkar bra än idag.

Läs mer: 35 år senare, hur går det för Sveriges äldsta solcellsanläggning?

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer