En markmonterad solcellsanläggning med blommande buskar i bakgrunden
  1. Elpriser
  2. Solcellsekonomi

Var maj en av de bästa solcellsmånaderna någonsin?

4 juni 2018

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Det kan inte ha undgått någon att det har varit en minst sagt solig maj. Då även elpriserna har varit ovanligt höga för säsongen — solceller har alltså producerat mycket och värdefull el! — resonerade vi kring om maj 2018 helt enkelt var den bästa solcellsmånaden någonsin.

Med tanke på det otroliga majvädret — och surr i sociala medier om rekord i solelproduktion — kunde vi inte låta bli att räkna på hur månaden, i Göteborg, stod sig jämfört med tidigare år. Sedan 1999 finns högupplöst solinstrålningsdata i SMHI:s Strång-databas för en mängd ställen i Sverige, och vi nöjer oss med att analysera denna tidsperiod då solceller trots allt var rätt så ovanliga och dyra före det.

Så, vad blev resultatet?

Visst, solinstrålningen var spektakulär, på 20 år är det enbart en handfull månader som nått upp till liknande solinstrålningsnivåer. Anmärkningsvärt är det dock inte ens den högsta maj-instrålningen på dessa tjugo år. Både maj 2000 och maj 2008 levererade ännu mer solinstrålning.

Det som gjorde att vi ändå trodde att maj kunde ha varit bland de bästa månaderna för en solcellsägare — typ sen solceller uppfanns — var de rapporter om, för årstiden, ovanligt höga elpriser. Normalt sett är elpriser i maj relativt låga då det i samband med vårfloden finns rikligt med vattenkraft.

En titt på elprisdata från månaden visar att priserna, mycket riktigt, har varit högre än normalt: vissa dagar har priserna dagtid legat runt 60 öre per kWh. (Inte att förknippa med det pris du betalar för el som även innehåller elskatt, moms, elöverföringsavgift och andra påslag som elbolagen lägger på.)

Elpriserna har dock inte varit mycket högre än normalt. Genomsnittspriset i maj 2018 var 34 öre per kWh, och dagtid — när solcellerna producerar el — var genomsnittspriset 38 öre. (Elpriset är i regel högre dagtid då efterfrågan är som högst.) Detta kan jämföras med genomsnittspriset för tidigare majmånader som legat på knappt 30 öre, med ett rekordpris på ca 50 öre.

Inte heller på elpris-fronten är alltså årets maj värst.

Sammanfattningsvis, hur står sig maj 2018 i konkurrensen? Rätt så bra ändå. Vi hittar bara två månader som slår maj 2018 på både solinstrålning och elpris: maj 2008 och juni 2009.

Graf som visar de månader som haft högre solinstrålning och elpris än maj2018 Grafen visar de månader som haft både högre solinstrålning och elpris jämfört med maj 2018. Den globala solinstrålningen — den solinstrålning som träffar en horisontell yta — har under mätperioden varit som mest 194 kWh / m2 och månad (=100% i grafen). Maj 2018 når nästan upp till denna nivå, med sina 187 kWh / m2. Solinstrålningsdata är hämtad från SMHI och elprisdata är hämtad från Nordpool.

Det är alltid kul när rekord slås, men i detta fall kanske det är gott för alla solcellsägare att veta att det trots allt kan bli ännu lite bättre!

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!