Turbinen på Modvions vindkraftstorn - det första vindkrafttornet av trä i Sverige - kommer på plats.
  1. Det förnybara energisystemet
  2. Studiebesök

Sveriges första vindkraftverk av trä är på plats

11 juni 2020

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

När vi möter upp Otto Lundman, VD på startupföretaget Modvion, på morgonen onsdagen den 3 juni är han uppenbart avslappnad.

“Idag är jag helt lugn. Det är “bara” en turbin som ska upp. Det var en helt annan anspänning för några veckor sedan.”

Det han refererar till är när Modvions torn, Sveriges allra första vindkraftstorn av trä, fraktades från träfabriken Moelven i Töreboda och restes på ön Björkö i Göteborgs norra skärgård. Idag ska tornet bli ett vindkraftverk i ordets rätta mening i och med att även turbinen ska komma på plats.

“Så förnyelsebart att man rodnar”

Vindkraftverk av trä. För de flesta låter det förmodligen som rena miljödrömmen.

“Ja, det sägs ibland att det är så förnyelsebart att man rodnar”, flinar Otto innan han går igenom det längre argumentet varför det enligt deras kalkyler är rationellt att bygga denna typ av struktur med trä.

Jämfört med stål och betong, som dagens vindkraftverk byggs av, har laminerat trä enligt Otto tre fördelar utöver miljöaspekterna: det är ett billigare material, det är lättare att bygga modulärt med trä än med stål, och det är starkare än stål, per viktenhet. I själva verket blir trätorn dock större men lättare än lika höga ståltorn.

Ju större ett vindkraftverk är desto effektivare är det. Förutom skalfördelar i allmänhet blåser det som bäst från ungefär 150 meter ovanför marken och uppåt. Därför har vindkraftverk de senaste åren blivit allt större. De verk som nu håller på att installeras i Europas största vindkraftpark i Markbygden utanför Piteå har en tornhöjd på mellan 110 och 130 meter. Räknar man med rotorerna är man uppe på 220 meter — dvs cirka hundra meter lägre än Eiffeltornet.

Tornet på Björkö är 30 meter högt och enligt Erik Dölerud, teknikchef på Modvion, en försmak av vad som komma skall. “Nästa torn blir ungefär 110 meter, och därefter 150 meter.”

Två tidigare generationers växelriktare för anläggningen i HUvudsta Dagen till ära var uppdraget att lyfta upp och montera turbinen.

Ser ut som ett vanligt vindkraftstorn

När vi kommer ut till Björkö är inte Otto och Erik de enda representanterna från Modvion. Hela sjumanna-styrkan är där. En av de allra gladaste är David Olivegren. Det var nämligen han som från början kom på idén att bygga vindkraftverk av trä.

“Vi byggde båtmaster en gång i tiden. Och så kom tanken om att bygga större konstruktioner av trä. Broar. Andra typer av rörkonstruktioner. Samtidigt växer vindkraften, och där behöver man jättestora rör.”

Inuti tornet går det inte att ta miste om att det är av trä, det luktar som på ett snickeri. Utifrån skulle det däremot lika gärna kunna vara ett vanligt vindkraftstorn. Enligt Erik Dölerud krävs ett ytskikt som skyddar från väder och vind, och de ytskikten är inte transparenta. Dessutom finns det riktlinjer på hur vindkraftverk får se ut.

Vindkraftverket på Björkö är i övrigt inget vanligt vindkraftverk, det ska framförallt användas för forskning. Chalmersprofessorn Ola Carlson och hans forskarkollegor har en rad forskningsfrågor som de hoppas få svar på. Bland annat ska de utvärdera rotorbladen, som till skillnad från vanliga vindkraftverk, består enbart av kolfiber. De ska även se hur vindkraftverk kan hjälpa till med att reglera frekvensen i elnätet.

Sveriges äldsta nätanslutna solcellsanläggning, högst upp på Brf Den Gyldene Porten i Huvudsta Insidan av tornet före det att turbinen kommit på plats. När turbinen sitter på går kablage ner genom tornet.

Turbinen hamnar på plats

Själva lyftet av turbinen visar sig vara en icke-trivial sak. I stort sett varenda komponent måste lyftas med lyftkran, och bara sådana saker som att få fast samtliga rotorblad på turbinen och att få ner kablaget genom tornet tar sin tid. (Man kan bara tänka sig komplexiteten att resa ett fem gånger så högt vindkraftverk.)

I slutändan går dock allting enligt plan till belåtenhet för Chalmersforskarna, Modvion-gänget, och den handfull Björkö-bor som följer spektaklet från klipporna. De har trots allt fått Sveriges första vindkraftverk av trä. Dock inte av björk, utan gran.

Relaterad lyssning: Erik Dölerud, Om att bygga 150 meter höga vindkraftstorn — av trä (Solcellskollens podcast)

  • Intervjuer från dagen

    Vi lät några personer från Modvion berätta om vindkraftverket. I kronologisk ordning hörs Otto Lundman, VD, David Olivegren, medgrundare, och Erik Dölerud, teknikchef.

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!