Maja Lundbäck, Om att på nytt konstruera ett elsystem i Sverige - Solcellskollen
Maja Lundbäck, förändringsledare på Svenska kraftnät.

Maja Lundbäck, Om att på nytt konstruera ett elsystem i Sverige

Det går snabbt i omställningen av det svenska elsystemet. På några år spår man att vindkraften kommer fördubblas. I solcells-Sverige är ketchupeffekten påtaglig då nyheter om “Sveriges största solcellspark” dimper ner med korta mellanrum. Elbilar förväntas dominera nybilsförsäljning inom mindre än tio år. Ja, och så har vi det här med elektrifieringen av industrin.

I centrum för detta? Det svenska elnätet som ska möjliggöra alltsammans.

Det 31:a avsnittet av Solcellskollens podcast gästades av Maja Lundbäck från Svenska kraftnät, för att prata om just utvecklingen av elnätet. (Svenska kraftnät är myndigheten med “systemansvar” för elförsörjningen i Sverige och förvaltare av stamnätet, det högspänningsnät som utgör ryggraden i det svenska elsystemet.)

I avsnittet pratade vi även om olika sorters elbrist och om de aktuella fall där verksamheter eller regioner har nekats att utöka sin elförbrukning. Vi pratade om utmaningar (och lösningar!) för elsystem med en stor andel förnybar elproduktion — och om varför Maja tycker det är läge att “börja konstruera ett elsystem i Sverige igen”.

God lyssning!

PS. Har du någon drömgäst till podden? Vad borde vi prata mer om? Är det något vi kan förbättra? Vi vill jättegärna få din feedback om podden, och har därför lagt upp ett feedbackformulär här. Vi blir mer än glada om du vill fylla i det och därmed hjälpa oss att göra en bättre podd. Stort tack på förhand!

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här.

Av Erik Wallnér

wallner@solcellskollen.se

Publicerad November 6, 2019

Följ gärna vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nya blogginlägg och andra nyheter från solcellsvärlden!

Relaterade inlägg

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!