Anders Palmqvist, professor i materialkemi på Chalmers.
  1. Solcellskollens podcast

Anders Palmqvist, Om varför bränsleceller håller på att ta fart på riktigt

17 juli 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Man har länge pratat om bränsleceller och vätgas. Redan 2003 höll George W Bush sitt årliga State of the union-tal, där han pekade ut vätgas och bränsleceller som en nyckelteknik för framtiden och spådde att de barn som föddes då skulle ha en bränslecellsbil som sin första bil. (2003 var för övrigt samma år som en viss Elon Musk köpte Tesla.) Trots att utvecklingen inom elbilar sen dess vida har överträffat bränslecellsutvecklingen finns det idag en hel del som tyder på att bränsleceller håller på att ta fart på riktigt.

I det tjugosjätte avsnittet av Solcellskollens podcast pratade vi om just möjligheterna och utmaningarna med bränslecellstekniken. Gäst är Anders Palmqvist, vicerektor och professor i materialkemi på Chalmers som de senaste åren har ägnat en stor del av sin forskning åt att utveckla katalysatorer för bränsleceller fria från den sällsynta och dyra metallen platina.

I avsnittet pratade vi om applikationer där bränsleceller har unika tekniska fördelar och om hur vägen för att få ner teknikens kostnader ser ut. Vi resonerade även kring om huruvida bränsleceller har hittat en storskalig nischmarknad i form av gaffeltruckar som köps av Walmart och Amazon, och vad det är som fick Sydkoreas president att i januari gå ut med att de fram till 2040 ska ha producerat över 6 miljoner bränslecellsbilar.

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Om du gillar vad du lyssnar på så får du jättegärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes eller den poddapp du lyssnar i!

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!